Zamieszczone przez Biszczu
Trzeszczące drzwi w O1 Hatchback.
Zwiń
X
-
Trzeszczące drzwi w O1 Hatchback.
Witam.
Wiem, że kiedyś było coś o trzeszczących zamkach w O1... Nie mogę teraz tego znaleźć, a była tam porada co z tym zrobić. Najbardziej trzeszczą mi drzwi od strony kierowcy i tylne z prawej strony [taki kaprys auta :lol: ]. Czy może mi ktoś podesłać tematy lub opisać jakieś rady?
Szukałem w szukajce, ale nie wiem jak to wpisać aby znaleźć poprawnie.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
-
-
ja robiłem to w ten sposób że psikałem po zamkach jakimś tam smarem , potem zamykałem/otwierałem ze 20 razy drzwi i wycierałem nadmiar smaru. na jakiś czas pomagało. a może uszczelki Ci trzeszczą a nie zamki ? ewentualnie , jeżeli to jest dość mocne możesz okleić "skoble" taśmą izolacyjną.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Faktycznie... źle odczytałem... Heh... Dlatego cały czas coś mi nie pasowało...
Zamieszczone przez leszekmwa może uszczelki Ci trzeszczą a nie zamki ?Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Miałem u siebie podobny problem, aż rozebrałem tapicerkę i wszystko przeglądałem, jeden pręt usztywniłem ale nie pomogło, aż niechcący z zewnątrz oparłem się o zamknięte drzwi i zatrzeszczało . A że nie miałem nic pod ręką to psiknąłem zamek .... plakiem do tego plastiki które są z boku tylnej kanapy, uszczelkę i już tydzień mam spokój. Zobaczymy dalej. jak coś się zastosuje wd40 albo jakiś polecany smar silikonowy.
Komentarz
-
-
Hej,
kurde ja tez miałem taka opcje na trzeszczące drzwi z tyłu od pasażera ... rozbierałem jeż z 5 razy podklejając wszystko cienkim filcem, bo zakładałem ze to trze ta plastikowa cześć tapicerki o blachę drzwi ... tak to wyglądało. Za ostatnim razem, jak po teście znów trzeszczało, to otworzyłem drzwi i próbowałem obczaić co jeszcze może tak trzeć ... jak brakło mi koncepcji to jebnąłem porządnie drzwiami .. pech chciał, a raczej szczęście ze na uchwycie zamka (tym w karoserii) leżała szmatka, taka jak do zmywania niebieska, bo coś tam wycierałem. Wiec drzwi się na tej szmatce zamknęły i bałem się ze się nie otworzą ... ale się otworzyły, chwile później wyjeżdżam z działki i co ? i błoga cisza ... nie wiem co mogło sie zmienić ... ale w mojej ocenie jebniecie w szmatę pomogło ]))
I bądź tu mądry.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoKup biały smar w spray'u i problem rozwiązany, o ile dotrzesz z rurką do tych mechanizmów, które tak trzeszczą.
Swego czasu też mnie to irytowało, a poradziłem sobie z tym kilka lat temu. Do dziś mam spokój.
Proponuję wszystkie zawiasy (szczególnie te tylnych drzwi na środkowym słupku, które u mnie również trzeszczały) i zamki najpierw potraktować Zmywaczem uniwersalnym firmy Wurth aby pozbyć się całego syfu, a następnie obficie posmarować jakimś smarem. Ja użyłem wtedy WD-40 ale myślę, że bardziej odpowiedni będzie tu ten biały smar do zamków i zawiasów. Ogólnie polecam wyczyścić porządnie i posmarować, a nastanie błoga cisza.
Komentarz
-
-
Aha. No to wiemy gdzie szukać hałasu... Zdziwiłem się, bo nic nie trzeszczy (nawet półka tylna - co w hatchbackach jest częste) tylko zamki w drzwiach. A mam coś takiego jak smar miedziany... Mogę psiknąć nim? Jutro się za to zabiorę i napiszę co i jak... a sprawdzę efekt bardzo szybko, bo droga od garaży jest wyboista i dziurawa więc odrazu jadąc po niej słychać trzeszczenie...
Dzięki za pomoc!Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoKup biały smar w spray'u i problem rozwiązany, o ile dotrzesz z rurką do tych mechanizmów, które tak trzeszczą.
Muszę coś zrobić z tym zamkiem, bo ewidentnie denerwuje na dziurach... W Toledo rodziców nie występuje ten problem, w Passatach pewnie też nie, a tu w takim aucie... Fakt, że Octavia użyła gorszych materiałów, niż Toledo czy Passat więc to może być stąd przyczyna...
Jakiej firmy polecacie smar? Czy wystarczy, że powiem w odpowiednim sklepie, że potrzebuję biały smar i to wystarczy?
Zamieszczone przez leszekmwjeżeli to jest dość mocne możesz okleić "skoble" taśmą izolacyjną.
[ Dodano: Pon 15 Paź, 12 20:17 ]
Oj Panowie, Panowie... Zamek i Zamek... A Kto to naprawiał, żeby powiedzieć na 100%... Ja przy okazji zakładania pilota zająłem się czymś, żeby nie hałasowało już mi przy drzwiach kierowcy... Jak pisałem, jadąc po nierównościach od strony zamka dochodził metaliczny dźwięk... i okazało się, że to metalowy drucik z cypkiem podnoszącym się przy otwieraniu auta... Okleiłem go taśmą izolacyjną (na tyle ile zdołałem - liczy się jak najdalej w dół, bo u góry nie ma o co ocierać...) i po tej operacji przez cały dzisiejszy dzień była cisza! Tak więc na 99% to wina tego cypeczka - pewność będę miał dopiero po dłuższej jeździe, chociaż jak jechałem po dziurach do garażu (gdzie zawsze już metaliczny dźwięk mnie drażnił), dzisiaj było cicho! Ogólnie przejechane 20 km i cisza... Podejrzewam, że ten cypek może się obluźnić po demontażu zamka czy nawet samego obicia drzwi (podejrzewam, że większość ludzi z tym problemem już wcześniej zdejmowali obicie boczne), bo wydaje mi się, że zaraz po kupnie nie miałem tego problemu, a właśnie od czasu demontażu tego nieszczęsnego boczku...
Pozdrawiam i mam nadzieję, że sprawdzicie to u siebie i będzie mogło więcej osób to potwierdzić.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
Komentarz