Trzeszczące drzwi w O1 Hatchback.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxisT
    Drive
    • 2014
    • 51

Zamieszczone przez Biszczu
    Szacunek za ściegi - normalnie mistrzowska robota
    np do 01 można kupić gotowe wyciete z ramionami + takie obszycie jak na fotkach bedzie prawie jak ori
    Moja bryka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...300555#1300555
  • money555
    Ambiente
    • 2012
    • 135

Witam.

Wiem, że kiedyś było coś o trzeszczących zamkach w O1... Nie mogę teraz tego znaleźć, a była tam porada co z tym zrobić. Najbardziej trzeszczą mi drzwi od strony kierowcy i tylne z prawej strony [taki kaprys auta :lol: ]. Czy może mi ktoś podesłać tematy lub opisać jakieś rady?

Szukałem w szukajce, ale nie wiem jak to wpisać aby znaleźć poprawnie.
    Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!

Komentarz

• s1
      Ambiente
      • 2010
      • 185

U mnie pomogło posmarowanie zamków w drzwiach oraz zaczepów w karoserii smarem silikonowym.

Komentarz

• money555
        Ambiente
        • 2012
        • 135

A ten silikon to jakiś specjalny powinien być, czy do czego? Co jeszcze próbowaliście?
        Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!

Komentarz

• s1
          Ambiente
          • 2010
          • 185

Zamieszczone przez money555
          A ten silikon to jakiś specjalny powinien być, czy do czego?
          Chłopie nie silikon, bo jak do pracy dojedziesz to z octy nie wysiadziesz,- smar silikonowy

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

ja robiłem to w ten sposób że psikałem po zamkach jakimś tam smarem , potem zamykałem/otwierałem ze 20 razy drzwi i wycierałem nadmiar smaru. na jakiś czas pomagało. a może uszczelki Ci trzeszczą a nie zamki ? ewentualnie , jeżeli to jest dość mocne możesz okleić "skoble" taśmą izolacyjną.
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• money555
              Ambiente
              • 2012
              • 135

Faktycznie... źle odczytałem... Heh... Dlatego cały czas coś mi nie pasowało...

Zamieszczone przez leszekmw
              a może uszczelki Ci trzeszczą a nie zamki ?
              Gdzieś przy zamku, na pewno... Ale co dokładnie to jeszcze nie sprawdziłem... Uszczelki na pewno nie... Pamiętam, że był gdzieś podobny temat, a, że mam taki problem to szukam skutecznej metody... Mi pomagało jak psiknąłem WD-40 w otwór w zamku, ale to max. na 1 -2 dni, a chciałbym zrobić coś bardziej skutecznego.

Komentarz

• mariush19
                Rider
                • 2009
                • 634
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Miałem u siebie podobny problem, aż rozebrałem tapicerkę i wszystko przeglądałem, jeden pręt usztywniłem ale nie pomogło, aż niechcący z zewnątrz oparłem się o zamknięte drzwi i zatrzeszczało . A że nie miałem nic pod ręką to psiknąłem zamek .... plakiem do tego plastiki które są z boku tylnej kanapy, uszczelkę i już tydzień mam spokój. Zobaczymy dalej. jak coś się zastosuje wd40 albo jakiś polecany smar silikonowy.

Komentarz

• bobolino
                  Rider
                  • 2010
                  • 392

Zamieszczone przez money555
                  Mi pomagało jak psiknąłem WD-40 w otwór w zamku, ale to max. na 1 -2 dni, a chciałbym zrobić coś bardziej skutecznego.
                  WD nie służy do smarowania.
                  Kup biały smar w spray'u i problem rozwiązany, o ile dotrzesz z rurką do tych mechanizmów, które tak trzeszczą.

Komentarz

• fryta1979
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 188

Hej,

kurde ja tez miałem taka opcje na trzeszczące drzwi z tyłu od pasażera ... rozbierałem jeż z 5 razy podklejając wszystko cienkim filcem, bo zakładałem ze to trze ta plastikowa cześć tapicerki o blachę drzwi ... tak to wyglądało. Za ostatnim razem, jak po teście znów trzeszczało, to otworzyłem drzwi i próbowałem obczaić co jeszcze może tak trzeć ... jak brakło mi koncepcji to jebnąłem porządnie drzwiami .. pech chciał, a raczej szczęście ze na uchwycie zamka (tym w karoserii) leżała szmatka, taka jak do zmywania niebieska, bo coś tam wycierałem. Wiec drzwi się na tej szmatce zamknęły i bałem się ze się nie otworzą ... ale się otworzyły, chwile później wyjeżdżam z działki i co ? i błoga cisza ... nie wiem co mogło sie zmienić ... ale w mojej ocenie jebniecie w szmatę pomogło ]))
                    I bądź tu mądry.

Komentarz

• bobolino
                      Rider
                      • 2010
                      • 392

Heheheh, dobre :lol:
                      Widocznie w samym zamku drzwi był jakiś kawałek "czegoś" - jakiegoś metalu?, który powodował trzeszcząco-skrzypiące odgłosy, a szmatka pomogła go wepchnąć gdzieś dalej.
                      Innego wytłumaczenia nie ma

Komentarz

• Misiekoctavia
                        Elegance
                        • 2005
                        • 891

Zamieszczone przez bobolino
                        Kup biały smar w spray'u i problem rozwiązany, o ile dotrzesz z rurką do tych mechanizmów, które tak trzeszczą.
                        To nie trzeszcza mechanizmy w srodku zamka tylko ta czarna zapadka zamka ocierając o ucho zamocowane do karoserii wydaje te okropne skrzypienie.
                        Swego czasu też mnie to irytowało, a poradziłem sobie z tym kilka lat temu. Do dziś mam spokój.
                        Proponuję wszystkie zawiasy (szczególnie te tylnych drzwi na środkowym słupku, które u mnie również trzeszczały) i zamki najpierw potraktować Zmywaczem uniwersalnym firmy Wurth aby pozbyć się całego syfu, a następnie obficie posmarować jakimś smarem. Ja użyłem wtedy WD-40 ale myślę, że bardziej odpowiedni będzie tu ten biały smar do zamków i zawiasów. Ogólnie polecam wyczyścić porządnie i posmarować, a nastanie błoga cisza.

Komentarz

• money555
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 135

Aha. No to wiemy gdzie szukać hałasu... Zdziwiłem się, bo nic nie trzeszczy (nawet półka tylna - co w hatchbackach jest częste) tylko zamki w drzwiach. A mam coś takiego jak smar miedziany... Mogę psiknąć nim? Jutro się za to zabiorę i napiszę co i jak... a sprawdzę efekt bardzo szybko, bo droga od garaży jest wyboista i dziurawa więc odrazu jadąc po niej słychać trzeszczenie...

Dzięki za pomoc!

Komentarz

• s1
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 185

takiego jak smar miedziany
                            ten smar sie nie nadaje, moze problem ustanie ale jak bedziesz wsiadał i otrzesz sie o smar albo co gorsze Twoja kobieta bedzie ciężko to usunąc z ubrania, tak jak koledzy polecają -biały smar

Komentarz

• money555
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 135

Ten miedziany faktycznie nic nie dał..., ale i ucha też nie wybrudził więc jest ok. Zastanawiam się tylko czy to na 100% jest zamek, czy może np. kijek metalowy od cypka w drzwiach...

Komentarz

• mariush19
                                Rider
                                • 2009
                                • 634
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie w/w Plak przestaje działać, trzeba zaopatrzeć się w coś do zamków specjalnego.

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

Ta przypadłość to spadek po "dawcy organów" Pare latek miałem Golfa IV i było to samo. To raczej przypadłość typu TTTM. Trzeba jak zaczyna trzeszcześ psiknąc zawiasy i zamek, i na jakiś czas jest spokój. Oby tylko to wam w autach dolegało - da sie z tym żyć . Pozdro

Komentarz

• money555
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 135

Zamieszczone przez bobolino
                                    Czy ktoś już próbował???

Muszę coś zrobić z tym zamkiem, bo ewidentnie denerwuje na dziurach... W Toledo rodziców nie występuje ten problem, w Passatach pewnie też nie, a tu w takim aucie... Fakt, że Octavia użyła gorszych materiałów, niż Toledo czy Passat więc to może być stąd przyczyna...

Jakiej firmy polecacie smar? Czy wystarczy, że powiem w odpowiednim sklepie, że potrzebuję biały smar i to wystarczy?

Zamieszczone przez leszekmw
                                    jeżeli to jest dość mocne możesz okleić "skoble" taśmą izolacyjną.
                                    Myślicie, że może coś pomóc? Albo pomoże zweryfikować, czy to coś przy uchu trzeszczy czy gdzieś głębiej w zamku...

[ Dodano: Pon 15 Paź, 12 20:17 ]
                                    Oj Panowie, Panowie... Zamek i Zamek... A Kto to naprawiał, żeby powiedzieć na 100%... Ja przy okazji zakładania pilota zająłem się czymś, żeby nie hałasowało już mi przy drzwiach kierowcy... Jak pisałem, jadąc po nierównościach od strony zamka dochodził metaliczny dźwięk... i okazało się, że to metalowy drucik z cypkiem podnoszącym się przy otwieraniu auta... Okleiłem go taśmą izolacyjną (na tyle ile zdołałem - liczy się jak najdalej w dół, bo u góry nie ma o co ocierać...) i po tej operacji przez cały dzisiejszy dzień była cisza! Tak więc na 99% to wina tego cypeczka - pewność będę miał dopiero po dłuższej jeździe, chociaż jak jechałem po dziurach do garażu (gdzie zawsze już metaliczny dźwięk mnie drażnił), dzisiaj było cicho! Ogólnie przejechane 20 km i cisza... Podejrzewam, że ten cypek może się obluźnić po demontażu zamka czy nawet samego obicia drzwi (podejrzewam, że większość ludzi z tym problemem już wcześniej zdejmowali obicie boczne), bo wydaje mi się, że zaraz po kupnie nie miałem tego problemu, a właśnie od czasu demontażu tego nieszczęsnego boczku...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że sprawdzicie to u siebie i będzie mogło więcej osób to potwierdzić.

Komentarz

Pracuję...